Evropská unie už nebude regulovat produkci cukru a ruší kvóty. České cukrovary tak mají příležitost na další rozvoj.

Evropská unie ruší kvóty na cukr a nebude už kontrolovat jeho produkci. Ke 30. září 2017 přestane platit systém produkčních kvót, minimální ceny cukrové řepy a výrobní dávky. Pro české cukrovary je to šance na další rozvoj.

„Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí, a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

V České republice nyní funguje jen sedm cukrovarů. Ty ale vyrábějí stejné množství cukru, jako cukrovary v roce 1989, kdy jich bylo 53.

Loňskou výrobou přes 620 tisíc tun byly překonány všechny rekordy za posledních 30 let. Klesla i celková výměra cukrové řepy. Zatímco v roce 1989 se pěstovala na ploše 130 tisíc hektarů, dnes je to 65 tisíc hektarů.

Výnos řepy se však více než zdvojnásobil (z 35 tun na hektar v roce 1989 na současných 75 tun na hektar). Obsah cukru v řepě se za stejné období zvýšil o čtvrtinu (ze 14 na 17 až 18 procent).

„I po ukončení režimu cukerných kvót bude Evropská komise průběžně monitorovat situaci na trhu s cukrem na základě údajů od cukrovarnických podniků, aby mohla v případě potřeby zasáhnout,“ uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Ukončení režimu kvót podle ní výrazně sníží administrativní zátěž pro cukrovarnické podniky i pro státní správu. V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích. Nově se Evropské komisi budou odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu.

(pel)