Lidé po dvou hodinách vyčerpali z programu Dešťovka desítky milionů korun.

Žadatelé o dotaci z programu Dešťovka během dvou hodin od spuštění vyčerpali 50,7 milionů korun. Žádosti za dalších 9 milionů korun jsou rozpracovány v systému. Jedna domácnost může získat až 105 tisíc korun. Celkově vláda rozdá na využití dešťové vody 240 milionů korun. Uvedla to mluvčí Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Lucie Früblingová.

Největší zájem o peníze je z Prahy, středních Čech, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, podobně jako tomu bylo u první výzvy. Doposud požádalo celkem 1039 lidí o 50,7 milionů korun.

Lidé chtějí nejčastěji peníze na používání dešťové vody na zalévání zahrad a na splachování na záchodech.

O další peníze na používání dešťové vody na zahradě nebo na používání i odpadních vod, je zájem nižší.

Peníze mohou získat majitelé rodinných a bytových domů i ti, kteří teprve začínají stavět. Dešťovka se netýká majitelů chat, které se využívají pouze pro rekreaci.

Pro první vlnu programu úřad připravil 110 miliónů korun. Částka byla během 28 hodin vyčerpána a na řadu zájemců se nedostalo. Stát tehdy přijal 2729 žádostí, dalších 3260 zůstalo rozpracovaných.

Zeman program zpochybnil

Resort životního prostředí chce prostřednictvím programu podpořit, aby lidé více zachytávali a akumulovali dešťovou vodu na zalévání i splachování toalet.

Je naprosto zřejmé, že ČR dramaticky vysychá a bohužel to nebude pouze krátkodobý výkyv. Problémy se suchem se stávají reálnou hrozbou,” konstatoval už dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Projekt „dešťovka“ však částečně zpochybnil prezident Miloš Zeman.

Zeman prohlásil, že když četl o projektu ministra životního prostředí poprvé, domníval se, že jde o nějaký další šílený projekt na ochranu žížal. Pak zjistil, že je to projekt na zachycení dešťové vody.

„Nic proti tomu, ať každý rodinný domek má plechový sud na zachycování dešťové vody, on už ho většinou stejně má, ale tímhle ten problém nezachráníme,“ konstatoval Zeman.

(pel)