Hasičům, policistům a dalším členům bezpečnostních složek vzrostou od listopadu 2017 platy o 10 procent. (Foto: SÚRAO)

Sociální demokracie uplácí před volbami hasiče, policisty a další členy bezpečnostních složek. Platy jim vzrostou od letošního listopadu o 10 procent. Shodl se na tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). Sobotkova vláda bezpečnostním sborům během 4 let vládnutí přidala 25 procent, což podle premiéra představuje průměrně 5000 korun hrubého.

Předseda vlády Chovance v končícím volebním období pochválil. Podle něj se ministrovi vnitra podařilo stabilizovat situaci bezpečnostních sborů. Připomněl, že současná vláda vrátila peníze, o které jejich příslušníci přišli v době škrtů vlády Petra Nečase.

Zdůraznil také, že vnitro muselo za mandátu současné vlády reagovat na zhoršenou bezpečnostní situaci kvůli teroristickým útokům a migrační krizi v Evropě.

„Podařilo se nám udržet bezpečnostní situaci plně pod kontrolou,“ řekl Sobotka.

Výdělky policistů, hasičů a dalších členů bezpečnostních sborů se naposledy zvyšovaly letos v červenci o desetinu. Policejní sbor má zhruba 40 tisíc lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů byl před zvýšením kolem 35 tisíc korun.

Sociální demokraté trvají na tom, aby platy opět vzrostly na začátku listopadu.

„Shodli jsme se, že není možné na někoho zapomenout,“ řekl Sobotka.

Odmítl také výtky, že by vláda zvyšovala platy pouze ve volebním roce.

„Neřešíme to na poslední chvíli. Přidávat jsme se snažili každý rok,“ uvedl.

(pel)