Bezpilotní letoun Cantas E má světovou premiéru na obranném veletrhu IDEX 2017.

Nejnovější český bezpilotní letoun Cantas E se poprvé představuje na světovém veletrhu obranných technologií a techniky IDEX 2017, který probíhá v Abu Dhabí od 19. do 23. února.

Na obranném veletrhu IDEX 2017 se prezentuje celá řada společností patřících do českého strojírenského holdingu Czechoslovak Group. Mezi nimi je i společnost Excalibur International, která ve světové premiéře představuje bezpilotní multifunkční letoun Cantas E se schopností vertikálního startu a přistání (kategorie VTOL).

Letoun je vybaven dvojící elektrických pohonných jednotek a jedním spalovacím motorem. Tato kombinace umožňuje nepřetržitý let po dobu až 18 hodin a zároveň umožňuje velmi tichý chod důležitý při pozorovacích a průzkumných letech.

Cantas E může nést variabilní vybavení a je určen například pro průzkumné, hlídkové či záchranné operace, je schopen fungovat jako retranslační, monitorovací nebo rušící prostředek, ale i jako nosič detekčních systémů a senzorů a tak dále.

Letoun je vybaven oddělitelným příďovým kontejnerem, do kterého se instalují různé systémy a snímače, včetně optoelektronických hlavic, senzorových sestav a jiného speciálního vybavení nebo odpovídající náklad.

Díky koncepci pohonné soustavy je Cantas E schopen vertikálního startu a přistání, a nevyžaduje tedy žádné další logistické pozemní vybavení. Cantas E je možné ovládat dálkově, dokáže však operovat i v autonomním režimu. Stroj je čistě českou konstrukcí, také pohonné jednotky, datalinkový systém komunikace a systém autopilota mají český původ.

Cantas E patří do širší rodiny univerzálních bezpilotních letounů a vedle něj je na IDEXu 2017 vystavena i verze Cantas A, která měla premiéru na veletrhu obranné techniky Indodefence 2016.

(pel)