Evropský parlament i přes protesty schválil dohodu CETA o volném obchodu Evropské unie s Kanadou.

Dohoda CETA o volném obchodu zemí Evropské unie (EU) s Kanadou může začít platit. Europoslanci ji schválili i přes odpor aktivistů, kteří proti smlouvě protestovali před štrasburským sídlem parlamentu.  

CETA odstraňuje většinu cel a průmyslových poplatků, které omezují obchodování mezi unijními zeměmi a Kanadou. Představitelé EU odhadují, že by smlouva v prozatímním režimu mohla začít platit už během jara.

Podle odhadů expertů by CETA mohla přinést nárůst obchodní výměny mezi EU a Kanadou až o pětinu. Smlouvu podpořila většina poslanců nejsilnějších klubů lidovců a socialistů.

„Tato smlouva představuje zlatý standard pro možné budoucí obchodní dohody,“ prohlásil lidovecký zpravodaj návrhu Artis Pabriks, podle něhož Evropa přijetím smlouvy potvrdila, že dává přednost liberálnímu přístupu před protekcionismem.

„Usnadnění obchodu s Kanadou by podle odhadů mělo přinést víc než 20 procent nárůstu českého vývozu do Kanady. Odstranění téměř všech dovozních cel znamená pro naše firmy úsporu kolem 103 milionů korun,“ uvedl předseda české delegace v lidoveckém klubu Luděk Niedermayer.

„Pro Česko je určitě dobrá zpráva i to, že Kanada souhlasila s ochranou některých značek o původu výrobků, mezi nimi třeba Žatecký chmel a České pivo,“ připomněla členka klubu liberálů Dita Charanzová.

Proti dohodě se postavila řada aktivistů

Vyhráno však CETA stále nemá. Její ratifikaci teď musí schválit ještě jednotlivé členské státy Evropské unie a odpor je v řadě zemí značný. Zejména v některých regionech.

Přijetí dohody považuje za velkou chybu i český europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

„Nejoptimističtější odhady mluví o tom, že CETA pracovní místa v EU neubere. Zároveň přiznávají, že plná aplikace dohody může zvýšit platové rozdíly, a tím pádem destabilizovat pracovní trh,“ řekl.

Pokud jde o české podnikatele, těm prý dohoda moc výhod nepřinese.

„Pro malé a střední podnikatele je ten trh příliš daleko. A ti velcí, kteří na něm chtěli být, už na něm jsou,“ dodal Poc.

Proti dohodě se v poslední době ostře postavily různé neziskové organizace a aktivisté. Petici proti jejímu uzavření podepsalo 3,5 milionu Evropanů.

Podle kritiků kvůli obchodní smlouvě hrozí tlak na privatizaci veřejných služeb, snižování práv zaměstnanců a spotřebitelů nebo snížení
ochrany životního prostředí.

CETA prý také vystaví evropské zemědělce nefér konkurenci z Kanady a posílí postavení nadnárodních firem.

(pel)