Nejnovější a nejmodernější "neviditelný" americký torpédoborec Zumwalt stál americké daňové poplatníky v přepočtu více než 105 miliard Kč.

Neviditelný torpédoborec U. S. S. Zumwalt, jenž americké daňové poplatníky vyšel na zhruba 4,4 miliardy dolarů (více než 105 miliard Kč), zahájil svoji první tříměsíční bojovou platbu do přístavu v San Diegu.

Torpédoborec U.S. S. Zumwalt, který vyrobila firma General Dynamics, vyplul z přístavu Bath Iron Works ve státu Maine.

Nejmodernější americký námořní bitevník, jehož technologie jej údajně činí pro nepřítele „neviditelným“, si vystačí jen s poměrně malou posádkou v počtu 147 námořníků, což je polovina oproti jiným podobným lodím.

Kapitánem Zumwaltu je James Kirk, což některá americká média označují za příznačné kvůli symbolické podobnosti válečné technologie torpédoborce Zumwalt a kosmické lodi Starship Enterprise (jejíž kapitán se také jmenoval Kirk) ze známé televizní sci-fi série “Star Trek”.

zumwalt-lod-neviditelny-1

Zumwalt s výtlakem 15 tisíc tun má na délku 186 metrů a je tak o 30 metrů delší, než starší podobné lodě amerického námořnictva.

Jeho kompozitová supestruktura a speciální trup byly navrženy tak, aby torpédoborec byl 50krát neviditelnější „očím“ nepřítelových radarů, než ostatní současné lodě.

Třída torpédoborců Zumwalt je určena k různým druhům válečných misí s cílem zajistit pobřežní dominanci. Tyto lodě jsou určeny k útokům z moře na pobřeží.

Zumwalt je součástí projektu s celkovými náklady 22,5 miliardy dolarů (téměř 540 miliard Kč) a při svém rozběhu byl některými politiky kritizován za to, že se projekt pokouší do jedné lodě dostat až příliš mnoho schopností… (sfr)