„Budeme proti jakýmkoliv snahám o zastavení jednání s USA,“ prohlásil ministr Mládek

Česko se postavilo proti Německu a Francii, které zablokovaly jednání státy o obchodní a investiční dohodě TTIP s USA. Proti TTIP se postavili francouzský tajemník pro zahraniční obchod Matthias Fekl a německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel. Český ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek však chce, aby jednání s USA pokračovala za každou cenu.

Francie má v úmyslu na schůzce ministrů obchodu EU navrhnout pozastavení jednání, protože její vláda přestala TTIP podporovat.

„Budeme proti jakýmkoliv snahám o zastavení jednání s USA,“ reagoval Mládek na francouzský postoj.

Dohody TTIP by Česku vylepšila hrubý domácí produkt o desetiny procenta ročně, zjistila studie zadaná ministerstvem průmyslu a obchodu.

„V EU je skupina zemí, které podporují volný obchod, mezi něž patří i Česko. Tuto skupinu vedla Velká Británie. Tím, že v ní nyní Británie napůl není, tato skupina těžce oslabila a převážily protekcionistické tendence v jiných zemích,“ dodal Mládek.

Podobné tendence podle ministra představují pro Česko velké nebezpečí.

„Na volném obchodě jsme vždy vydělávali. Problém je v tom, že žádného tak významného spojence jako Velkou Británii teď v EU nenajdeme,“ upřesnil Mládek.

„Jde spíše o politický problém. Pro řadu politických stran je těžké čelit odborářům nebo ekologickým a antiglobalizačním hnutím. Německo a Francie čekají příští rok parlamentní a prezidentské volby,“ připomněl Mládek.

Podle Francouzů a Němců Američané nechtěli přistoupit na požadavky vyjednávačů EU. Jejich tvrzení však nelze ověřit, jelikož jsou podrobnosti jednání tajné. Přístup k dokumentům byl umožněn jen zástupcům členských zemí a v omezeném režimu i europoslancům.

(bož)