Nejlepší pro ekonomiku by byla podle 55 % respondentů Hillary Clintonová, podle 15 % kandidát Libertariánské strany Gary Johnson a podle 14 % republikán Donald Trump.

Prezidentování Donalda Trumpa by bylo z ekonomického hlediska katastrofa. Lepšími prezidenty by z hospodářského hlediska byli demokratka Hillary Clintonová nebo libertarián Gary Johnson. Vyplynulo to z průzkumu mezi členy americké Národní asociace podnikových ekonomů (NABE).

Nejlepší pro ekonomiku by byla podle 55 % respondentů Hillary Clintonová.

Podle 15 % respondentů by byl nejlepší kandidát Libertariánské strany Gary Johnson. Až za ním se umístil republikán Trump, kterého jako nejlepšího pro americkou ekonomiku vybralo 14 % ekonomů.

Johnsonovi je přitom jako kandidátovi třetí strany s minimálními šancemi na zvolení věnována mnohem menší mediální pozornost než kandidátům dvou největších stran.

„Každou klimatizační jednotku, kterou vyrobíte (v Mexiku) a pošlete přes hranice, vám zdaním 35 %,“ prohlásil Trump.

Trump se dlouhodobě profiluje jako odpůrce mezinárodních obchodních dohod jako TPP (transpacifické partnerství) nebo NAFTA (severoamerická zóna volného obchodu), navíc prosazuje

Republikánský kandidát dále slíbil, že bude trestat americké společnosti, které mají továrny v zahraničí. Jako odstrašující příklad několikrát jmenoval společnost Ford, který nedávno zveřejnil plány na rozšíření výroby do Mexika.

„Zavolám si ředitele společnosti Carrier a řeknu mu: Doufám, že si užíváte svoji novou budovu. Doufám, že si užíváte Mexiko,“ prohlásil později Trump na adresu společnosti vyrábějící klimatizaci.

Premiér Sobotka: „Zdá se mi, že zkušenosti a výroky Hillary Clintonové znamenají větší garanci udržení transatlantické spolupráce.“

„Každou klimatizační jednotku, kterou vyrobíte a pošlete přes hranice, vám zdaním 35 %,“ pokračoval republikánský kandidát.

Trump kromě toho prosazuje důraznou imigrační politiku, která počítá například deportaci imigrantů bez patřičných dokladů. Asi 64 % ekonomů v anketě naopak podpořilo program legalizace imigrantů. Trumpův návrh podpořilo 8 % respondentů.

Sobotka: Clintonová je garancí pokračující spolupráce

Český premiér Bohuslav Sobotka se na setkání s českými velvyslanci vyjádřil, že Clintonová je pro pokračující spolupráci s Američany lepší garancí než Trump

„Posoudíme-li předvolební výroky, jež pronesli ať už Donald Trump, nebo Hillary Clintonová, z pohledu záruk pro spojence vidím větší jistotu ve zvolení paní Clintonové,“ uvedl Sobotka.

„Zdá se mi, že zkušenosti a výroky Hillary Clintonové znamenají větší garanci udržení transatlantické spolupráce,“ dodal český premiér.

Trump dále zaostává v průzkumech

Podle aktuálního průzkumu společnosti Pew Research 41 % voličů podporuje Clintonovou, 37 % Trumpa a 10 % Johnsona.

Aby se podzimních prezidentských debat mohli zúčastnit všichni tři kandidáti, potřebuje Johnson v průzkumech dosahovat v průměru 15% podpory.

(bož)