Dánské školy v rámci výuky vychovávají mladé školačky k tomu, aby otěhotněly co nejdříve a stihly tak za život porodit alespoň 3 děti.

Školy v Dánsku vyučují dívky k brzkému těhotenství v co nejnižším věku. Dánští politici tímto svérázným způsobem chtějí bojovat s klesající porodností v zemi.

Ve většině jiných zemí se sexuální výchova zaměřuje především na prevenci brzkého otěhotnění.

V Dánsku jsou však děti ve školách vychovávány k tomu, aby počaly potomka co nejdříve. Učitelé v povinné sexuální výchově varují dospívající žáky před riziky těhotenství ve vyšším věku.

„Mladí lidé si přejí mít dvě až tři děti, ale nakonec mají sotva jedno či dvě,“ prohlásil Bjarne Christensen, generální tajemník neziskové organizace Sex a společnost, která vydává většinu dánských výukových materiálů pro hodiny sexuální výchovy.

„Mladí lidé si přejí mít dvě až tři děti, ale nakonec mají sotva jedno či dvě.“

Christensen dodává že, většina lidí v Dánsku má méně dětí, než by mohli mít, i než by sami chtěli.

V celé Evropě vytváří stárnoucí populace tlak na zdroje štědrého sociálního systému dávek. A to byl také hlavní důvod proč se dánský vzdělávací systém loni začal zaměřovat na novou intenzivní sexuální osvětu.

„Musíme vzdělávat muže, že pokud chtějí děti, měli by začít s plozením dětí co nejdříve, dokud má jejich partnerka ještě čas,“ zdůraznil Lone Schmidt, profesor veřejného zdraví na Univerzitě v Kodani.

„Musíme vzdělávat muže, že pokud chtějí děti, měli by začít s plozením dětí co nejdříve, dokud má jejich partnerka ještě čas.“

shutterstock_133050926

Nezisková organizace Sex a společnost navrhuje, aby učitelé studenty požádali o jejich názory na to, kdy se stát rodičem, kolik dětí by samy chtěli a na jejich plán, jak tohoto počtu dětí dosáhnout.

Obavy z těhotenství u nezletilých v Dánsku nepanují. Podle nejnovějších statistik mělo v posledním roce dítě jen 0,5 % nezletilých.

Udělejte děti pro Dánsko!

V praktické podobě však nová sexuální politika v Dánsku nepřináší žádnou revoluci.

Děti se v Dánsku již zcela běžně ve školách učí nasazovat kondomy na ovoce a zeleninu.

K tomu jim nově přibudou také online hry na měření znalostí a postojů k „dělání dětí“.

„Plodnost je hlavní problém, který se přehlíží po dlouhou dobu,“ prohlásil Christensen.

A kdo jiný než Dánsko by se do boje s tímto problémem měl pustit. Již před lety nabádala politická kampaň Dány k tomu, aby měli více sexu, ve veřejné reklamní kampani se sloganem „Udělejte to pro Dánsko!“. (sfr)