Jen necelá čtvrtina (24 %) lidí hodnotí současnou ekonomickou situaci nepříznivě, což je historické minimum (foto ČT)

Téměř třetina (32 %) české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi pozitivně. Naopak nepříznivě ji hodnotila v červnu necelá čtvrtina obyvatel (24 %), což je historické minimum. Vyplývá to z výsledků analýzy Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Ekonomickou situaci ČR vidí v současnosti jako „velmi dobrou“ 3 % obyvatel, 29 % ji označilo za „dobrou“.

Téměř čtvrtina (24 %) lidí hodnotí současnou ekonomickou situaci naopak nepříznivě. Na 20 % ji charakterizovalo jako „špatnou“ a 4 % jako „velmi špatnou“.

Více než dvě pětiny (41 %) lidí pak ekonomickou situaci v ČR vidí jako „ani dobrou, ani špatnou“.

Hodnocení ekonomické situace se podle CVVM v české společnosti až do letošního ledna prakticky kontinuálně zlepšovalo. Od té doby se hodnoty nemění nijak zásadně.

Podíl kritického hodnocení je v současnosti o 44% bodů nižší a podíl příznivého hodnocení o 25% bodů vyšší než v září 2013.

Relativně optimističtěji se o ekonomické situaci vyjadřují vysoce kvalifikovaní odborní nebo vedoucí pracovníci, a studenti. Z hlediska stranických preferencí jsou to stoupenci hnutí ANO a ti, kteří zároveň důvěřují současné vládě.

Kritičtější jsou naopak nezaměstnaní, nekvalifikovaní dělníci, voliči KSČM, nevoliči a ti, kteří vládě spíše nedůvěřují.

Téměř polovina obyvatel ČR se také domnívá, že letos je jejich ekonomická situace nezlepší ani nezhorší.

Čtvrtina (25 %) veřejnosti počítá se zlepšením ekonomické situace v ČR ještě v tomto roce, přičemž 1 % se domnívá, že se situace „velmi zlepší“, a dalších 24 % předpokládá, že se „trochu zlepší“. Pětina (20 %) obyvatel ČR si naopak myslí, že by se ekonomická situace letos mohla zhoršit.

Očekávání zaznamenaná v posledním roce jsou přitom nejlepší od roku 2006.

(red)