Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhuje půjčit OKD 700 milionů korun.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) navrhuje půjčit těžební firmě OKD, která je v insolvenci, 700 miliónů korun. Půjčené peníze by zajistily fungování firmy do konce roku. 

„Je velmi důležité, aby ten materiál prošel. Státní podnik Prisko půjčí 700 miliónů korun OKD v insolvenci. Bude to mít zajištěno pohledávkou za podstatou, čili tou nejbezpečnější pohledávkou. To by mělo zajistit fungování firmy minimálně do konce roku,“ řekl Mládek.

Podle Mládka je také důležité, aby Báňská záchranná služba (BZS), která zaměstnává 185 lidí, byla v rukou státu. Ta v současnosti funguje jako dceřiná firma OKD, což ji staví do komplikované situace. U soudu přihlásila pohledávky za mateřskou firmou za více než 17,7 milionu korun.

„Buď se státu podaří akciovku odkoupit od správce konkurzní podstaty, nebo nepodaří, a pak ji státní podnik Diamo založí znovu a převede tam ty lidi, protože v té báňské službě jsou klíčoví ti lidi, kteří to umí dělat,“ nastínil plán, jak získat BZS.

Třetí bod, který chce ministr průmyslu a obchodu navrhnout na vládě, až dojde ke skutečnému propouštění lidí, je použití státního podniku Diamo k likvidaci ekologických škod v Moravskoslezském kraji.

Na práce by mělo Diamo zaměstnat právě propuštěné horníky především starší 50 let se základním vzděláním. Tento materiál už Mládek jednou na vládě předložil, ale nezískal pro něj podporu.

„Protože se domnívám, že to bude vhodná doplňková cesta, která vyřeší dvě věci najednou. Poskytne zaměstnání propuštěným lidem z OKD a zároveň pomůže s odstraňováním ekologických škod, kterých je na Ostravsku a Karvinsku za 200 let hornické a jiné průmyslové činnosti opravdu hodně,“ dodal.

Společnost OKD podala insolvenční návrh sama na sebe v květnu. Dluží více než 17 miliard korun nejméně 650 věřitelům celkem, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani 7 miliard.

(red)