Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Tržby Křetínského EPH vzrostly o čtvrtinu na 124 miliard. Provozní zisk je 44 milard

Energetický a průmyslový holding Daniela Křetínského loni utržil 124 miliard korun, to je zhruba o čtvrtinu více než v roce 2014. Skupina rovněž vygenerovala takřka o pětinu vyšší provozní zisk 44 miliard korun. Základním pilířem společnosti je dceřiná skupina EP Infrastructure.

Benzin a nafta poprvé od jara zlevnily. Nejlevnější tankování je na Hradecku a v Moravskoslezském kraji

Benzin zlevnil o 12 haléřů a nafta o 6 haléřů. Ceny pohonných hmot nejvíce stouply na přelomu května a června. Nejlevnější Natural 95 je v Moravskoslezském kraji, nafta je nejlevnější v Královéhradeckém kraji.

ČEZ získal kontrakt za 300 milionů. Dodává elektřinu rumunské automobilce Dacia

Rumunská dceřiná firma energetické společnosti ČEZ začala dodávat elektřinu automobilce Dacia. Ta je podle tržeb největším podnikem v Rumunsku a vytváří tři procenta tamního hrubého domácího produktu. ČEZ uspěl v tendru a získal roční kontrakt v hodnotě 11 milionů eur, což je téměř 300 milionů korun.

Škoda Electric dodá Plzni 33 trolejbusů za 80 milionů

Škoda Electric dodá do Plzně 33 nových trolejbusů. Podle smlouvy s Plzeňskými městskými dopravními podniky to v první fázi bude sedm nízkopodlažních „krátkých“ dvanáctimetrových vozů typu Škoda 26 Tr za zhruba 80 milionů korun. Jde v krátké době o třetí kontrakt na trolejbusy vybavené trakční baterií pro česká města.

Ministerstvo průmyslu přihlásilo pohledávku vůči OKD za 2 miliardy

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přihlásilo u Krajského soudu v Ostravě pohledávku za 1,888 miliardy korun vůči těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Jde o náklady na likvidaci všech dolů společnosti, které by státu mohly nastat v případě, že by firma OKD na likvidaci dolů a zajištění bezpečnosti lidí a majetku neměla peníze.