NATO rozmisťuje vojáky do Pobaltí. Okamurova SPD varovala před zatažením Česka do války s Ruskem.

NATO prý vtahuje Českou republiku do jaderné války s Ruskem. Uvedlo to Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), které v prohlášení kritizovalo závěry nedávného summitu NATO ve Varšavě.

Jedním z výsledků summitu bylo rozhodnutí rozmístit 4 tisíce vojáků NATO v pobaltských zemích a v Polsku za účelem odstrašení Ruska.

Hnutí SPD vyjádřilo silné znepokojení s výsledky jednání států NATO ve Varšavě. Rozhodnutí Aliance o rozmístění čtyř mnohonárodních praporů NATO u hranic s Ruskem má podle SPD za cíl „okamžité vtažení zemí NATO do války“ v případě vyprovokování konfliktu.

Hrozí tak prý, že budou obejity pravomoci ústavních činitelů České republiky a Česko bude zataženo do války bez možnosti se samostatně rozhodnout.

Jaderný Zeman

V této souvislosti SPD poukázala na výroky prezidenta Miloše Zemana, který prohlásil, že konflikt NATO s Ruskem by byl globální a jaderný.

„Pozitivně oceňujeme vystoupení prezidenta Zemana na setkání států NATO ve Varšavě. Cestou ke snižování napětí musí být dialog s Ruskem, nikoliv opak,“ uvedla SPD.

„Prezident Zeman správně varoval před následky případného konfliktu s Ruskem, kdy správně připomněl, že by šlo o konflikt globální a jaderný,“ doplnil předseda SPD Tomio Okamura.

Podotkl dále, že na začátku ukrajinské krize nebylo odtržení Krymu a povstání na východě Ukrajiny, ale byl to neústavní a násilný převrat v Kyjevě, který svrhnul zvoleného prezidenta a vládu.

„S podporou USA a EU se k moci na Ukrajině dostali násilím lidé oslavující nacistické zločince. Došlo k destabilizaci východní Evropy a vzniku ohniska války,“ konstatoval Okamura.

 

NATO x

Summit NATO ve Varšavě kritizovalo také Rusko. Podle ruských vládních zdrojů varšavský summit ukázal, že prioritou Aliance je „neexistující hrozba z Východu“.

Ruská vláda chce proto od Aliance žádat oficiální vysvětlení na středečním setkání Rady NATO-Rusko. Na něm chce o výsledcích varšavského summitu Rusko informovat generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Moskva tvrdí, že NATO „démonizuje“ Rusko proto, aby ospravedlnilo vojenské posilování svého východního křídla.
Rusko chce také od NATO žádat vysvětlení týkající se finského plánu na posílení protiletecké obrany nad Baltským mořem.

NATO v Evropě posiluje také v Polsku a Rumunsku. Aliance nedávno zprovoznila část protiraketového štítu v Rumunsku. V Polsku pak NATO staví novou základnu.

Čtyři prapory proti Rusku

Summit NATO ve Varšavě odsouhlasil rozmístění čtyř více-národnostních praporů s celkem 4 tisíci vojáky v Polsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Základem praporu v Polsku budou Američané. Britští vojáci budou základem praporu v Estonsku, Kanaďané v Lotyšsku a německý bundeswehr v Litvě.

Součástí posílení východního křídla bude také větší přítomnost vojáků na jihovýchodě, jejímž základem má být vícenárodní brigáda v Rumunsku.

NATO na svém summitu také potvrdilo politickou i vojenskou podporu Ukrajině. Šéf aliance Stoltenberg ovšem uvedl, že ukrajinské členství v NATO zatím není na pořadu dne.

NATO chce však Ukrajině pomáhat při likvidaci nástražných výbušných zařízení, ale i v hybridních vojenských konfliktech.

(red)