Novou premiérkou Spojeného království Velké Británie a Severního Irska se stane současná ministryně vnitra konzervativní vlády Theresa Mayová.

Velká Británie bude mít nečekaně brzy pro referendu novou premiérku. Stane se jí dnešní ministryně vnitra v konzervativní vládě, Theresa Mayová. Současný britský premiér David Cameron oznámil, že ve středu odstoupí z funkce.

Cameron vyjádřil plnou podporu Mayové, která již v souboji o premiérské křeslo nemá protikandidáta, jelikož druhá kandidátka Andrea Leadsomová svoji kandidaturu stáhla.

„Theresa Mayová je více než schopná, aby zemi poskytla potřebné silné vedení,“ prohlásil o své nástupkyni Cameron.

Postavení Mayové ještě musí potvrdit vedení strany, ale to bude jen formalitou.

Ministryni vnitra Mayovou, která patřila k umírněným odpůrcům brexitu, podpořili do funkce premiérky Spojeného království ministr spravedlnosti Michael Gove i konzervativní lídr kampaně za brexit Boris Johnson.

Budoucí britská premiérka je známa svou zálibou v extravagantní obuvi.

Budoucí britská premiérka je známa svou zálibou v extravagantní obuvi.

Letos šedesátiletá politička Mayová již dříve oznámila, že výsledek referenda hodlá respektovat.

Vystudovala Oxfordskou univerzitu a pracovala ve finanční sféře, včetně britské centrální banky.

Do parlamentu byla poprvé zvolena v roce 1997.  V květnu 2010 se stala ministryní vnitra a ministryní pro záležitosti žen a rovné příležitosti. Od roku 2012 je čistě ministryní vnitra.

Na jednáních v rámci EU se stavěla proti kvótám na rozdělování uprchlíků. Vyjádřila se také v tom smyslu, že běženci zadržení na moři by měli být vraceni zpět i proti své vůli.

Mayová je vdaná a bezdětná.

(red)